Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

25. 2. 2017, Plzeň - Parlament

Zima byla (je) dlouhá a krutá, koncertů málo a když se objevil nějaký zajímavý, tak jsem ho úspěšně zanedbal. Pohár trpělivosti ale přetekl a koncertní absťák se dostavil. Naštěstí se v Plzni odehrával zajímavý blackmetalový dýchánek a když se připojil Johan, nebylo co řešit, vyrážíme po delší době do Plzně.

V rámci miniturné se sešly tři kapely, které měly v mých očích co nabídnout. De facto místní MALLEPHYR loni vylítli jako kometa a se svou deskou zabodovali na všech frontách. Severomoravští INFERNO kopou bez debat první ligu a jejich black metal mě na jejich poslední desce dokázal totálně pohltit. Mozaiku uzavírali ukrajinští KZOHH, jejichž existence mi byla do této doby utajena, ale při nastudování jejich diskografie bylo jasné, že je na co se těšit.

Přes soustavu objížděk, které nás nepatrně zdržely, ale rozházet nemohly, nacházíme klub, o němž jsme před tím slyšeli velké množství „ale“… Ale ta „ale“ se ukázala jako lichá. Předchozí varování, že klub Parlament dosahuje velikosti mého obýváku, sice úplně nelhaly, ale prostor byl vyplněn přesně akorát. Ne přecpaně, ale plno bylo, tudíž naprosto ideálně pro fans, ale i kapely, které měly důstojnou kulisu a jednotlivé sety tím pádem měly slušnou atmosféru. Všem třem kapelám se sešel pod pódiem podobný počet diváků a všem se „fandilo“. Zřejmě největší ovace si odnesli místní MALLEPHYR, kteří byli přivítáni dokonce i vlajkou. (úsměv)

A byli to právě MALLEPHYR, kteří odstartovali tento temný dýchánek, v němž se nešetřilo zlými pohledy a hudbou, která nezná slitování. MALLEPHYR nejsou tak úplně moje krevní skupina a jejich mix black a death metalu, který je často přirovnáván k SVART CROWN nebo BEHEMOTH, není můj denní šálek čaje, ale jedno je potřeba uznat. Jejich produkce se poslouchá dobře a nadšení, které z nich jde (což platí hlavně pro lídra Opata a jeho obličejové grimasy), je třeba ocenit. Skladby mají smysl, nepostrádají spád, zároveň jsou poměrně technicky vyspělé. Naživo fungují pochopitelně nejlépe ty přímočařejší a tak mě potěšila „Assailing the Holy“, skvěle pak zafungovala třeba i krátká „Crushing the Paradise“. Pocit z kvalitního vystoupení lehce pokazila závěrečná nekonečná kompozice, jež přinesla do mé hlavy rozpaky. Bylo to kvůli její rozmáchlosti a poslechové komplikovanosti, kdy některé změny temp byly příliš násilné a její zařazení na úplný závěr mi příliš nesedlo. Ale to byl zřejmě jen můj pocit, protože ovace místních vlajkonošů byly víc než vřelé.

INFERNO je společně s CULT OF FIRE jediný tuzemský vývozní artikl. A po právu. Jejich hudba má silný atmosférický odkaz, který na jejich poslední desce „Omniabsence Filled by His Greatness“ dosáhl svého pomyslného vrcholu; ta deska je prostě úžasná. V živém provedení jsou INFERNO pochopitelně syrovější a zběsilejší, osobně mi víc vyhovuje studiová podoba, kde si člověk víc vychutná veškeré „vychytávky“, jimiž je jejich poslední album napěchované. Ale i naživo se jednalo o kvalitní vystoupení, v němž se projevila pravá blackmetalová podstata tohoto spolku. Promyšlené skladby dostaly agresivní výraz, který ještě svým nepřátelským výrazem (v rámci blackmetalové zlé image) povýšil zpěvák Adramelech díky svému vystupování. Jeho údery pěstí do vlastní hlavy, animální křik mezi skladbami a nenávistný pohled nejsou věci, které bych zrovna oceňoval, ale image zlouna se mu povedla nastolit dokonale. Poměrně krátký set, kdy zaznělo pět šest věcí, byl ukončen  rázným odchodem Adramelecha, z kterého šel strach, rovnou z pódia do backstage. Zajímavě pojatý závěr, který vnesl přítomným otazníky do očí, což byl evidentně záměr, který vyšel na 100 %.

Poslední tečku obstarali hosté z Ukrajiny KZOHH. Ti si nanosili na pódium několik rekvizit, hodili na sebe kápě, přidali masky na obličeje a spustili black metal, který byl postaven na silně atmosférickém základu. Ono by se dalo klidně tvrdit, že KZOHH jsou z větší části doom metal. Pomalejší pasáže, sem tam provětral pořádný blast beat, přesto KZOHH se po nejvíce rochnili v táhlejším tempu, které jim ale slušelo. KZOHH ve velké míře využívali nasamplované zvuky, které jejich skladby vhodně doplňují, a nebyly to jen klávesy, které zněly z počítače, ale i spousta ambientních zvuků, které ponurou atmosféru ještě prohlubovaly. Na druhou stranu občas nastala situace, kdy se všech těch zvuků navíc linulo z pódia až moc. Ukrajinští muzikanti zahráli poměrně málo skladeb, ale při jejich délkách kolem deseti minut to mělo svoji logiku. Pětice černých kapucínů předvedla zajímavý set, který ničím vyloženě nepřekvapil a hodně se shodoval se studiovou podobou, což není míněno jako výtka, protože všechny jejich tři desky mě baví.

Sympatická akce skončila v rozumných mantinelech před půlnocí a tak se i přespolní (nebyli jsme jediní) mohli dostat do svých domovů v rozumný čas. Moje první setkání s klubem proběhlo nad očekávání slušně. Parlament byl příjemně zaplněn a hlavně v něm byl hodně slušný zvuk. Kapely zahrály velice kvalitně a tak vlastně nemám jediné větší výtky. Povedená akce.

Fotografie poskytl Pavel Kovalančík.


Zveřejněno: 28. 02. 2017
Přečteno:
3504 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 02. 2017 20:17 napsal/a Opat
...
Děkuji moc za report i komentář, jsem rád, že se akce líbila! A moc díky, že jste dorazili. Dost pravděpodobně se k vám \"na oplátku\" zajedu podívat na Merrimack & Kozeljnik, Johane :)
28. 02. 2017 19:02 napsal/a Johan
Skvělá akce
Všechny tři kapely parádní výkony, těžko určit nějakou jako nejlepší. Kromě muziky si člověk užil i hodně zajímavé podívané, každá kapela nabídla v tomto směru něco jiného, něco navíc. MALLEPHYR kromě Opatových grimas vydrželi ve vedru držet image a odehráli v mikinách a kůži, INFERNO vyděsilo přítomné Adramelechovým úprkem ze scény, který v tu chvíli vypadal, že jde dát někomu přes držku, KZOHH měli vizáž vyloženě nihilistickou… Pochvala všem za ideální délku setů a zvukaři za parádní zvuk.