Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2016, Mad Lion Records / death metal / Polsko

Devět skladeb plných smrti, nenávisti a zkázy pro ty, kterým koluje v žilách old school death metal ve stylu OBITUARY, ASPHYX nebo DISMEMBER. Tak by se dala parafrázovat promo věta, se kterou polský label vypravil do světa druhé řadové album polské deathmetalové kapely OFFENCE. Ta patří k těm služebně mladším, vznik datuje do roku 2011, takže zatím nedosahuje takové obliby jako polské veličiny, a myslím, že ani takové, jako třeba souputníci ANTHEM, kterým jsme se na Fobii nedávno věnovali.

Obecně se polským deathmetalovým družinám dostává hodně dobrých referencí, často se u nás říká, jak jsou naši severní sousedé dál než naše party, jak si umí obstarat skvělý zvuk a jací jsou to šikovní instrumentalisté. Ale ono to není až tak horké, což potvrzuje poslech „Adoration Of Black Kingdom“. Ne, že by šlo o nějaký podřadný materiál, to určitě ne, nahrávka bezesporu kvality mám, ale na druhou stranu nejde o nic, co by mě zvedalo ze židle a donutilo k euforické radosti. Slušně odvedené řemeslo, ale takových vychází každý měsíc celá řada, a tak to budou mít čtyři pánové z města Bytom těžké.

U fanoušků výše zmíněných kapel by ale uspět mohli. Po poněkud fádním intru se vzdychající slečnou se rozjíždí obstarožní hrubá muzika, která v rychlejších tempech opravdu připomene OBITUARY, v pomalejších pak v podstatě taky. (úsměv) Inspirační zdroj OFFENCE nezapřou, hlavně úvodní „Sadisticlover Ritual“ je americkými borci načichlá až až, a zvuk kytar je taky takový pěkně nabroušený. Vokalista ale za Johnem Tardym přece jen zaostává, byť jeho zašpiněný hrubý hlas do dané muziky pasuje, aniž by mě napadalo, že by měl znít vokál jinak. Střídání temp je taky ku prospěchu věci, hned napoprvé se jede ve třech rychlostech, napodruhé hlavně rychle, ale i tady zlověstná atmosféra funguje a „Tunnels Of Consciousness“ se poslouchá příjemně. O tom, že zvuk je schválně zašpiněný a staroškolský, asi netřeba pochybovat, Poláci nahrávali ve dvou studiích a v třetím mixovali a mástrovali, takže předpokládám, že mají to, co chtěli. V dnešní době to působí archaicky, místy i zahuhlaně, ale když je třeba, zvuk je přehledný, což je případ sporadických, ale o to vítanějších sól, která nahráli hostující kytaristé. Sem tam se objeví nějaké zpestření, třeba recitace v třetí „Hang Him!“ nebo piano v následující „Bloody Cemetery Light“; oboje je zasazeno nenásilně a dotváří náladu kompozic. Ty jsou kromě jediné nazpívány anglicky, až poslední „Zatruta Świadomość“ polsky, čehož si lze všimnout jen tu a tam, hlavně když se objeví š nebo č. Myslím, že jazyk textů obecně nehraje roli, protože Hellscreamarossovi je rozumět jen při pohledu do bookletu, ale domácí fanoušci asi svou mateřštinu ocení. Já ocením spíš muziku, která se v případě poslední skladby povedla ideálně namixovat z melodických a ostrých motivů.

Obal je ponurý jako muzika, ale po grafické stránce to není žádná paráda. Titulní kresba jakéhosi mrtvého města se s mým vkusem nepotkává, o něco lepší je vnitřek bookletu, kde nechybí fotky ani texty, a vcelku obyčejné grafické provedení neurazí, ani nenadchne. Stejně jako celé album.

Seznam skladeb:

  1. Sadisticlover Ritual
  2. Tunnels Of Consciousness
  3. Hang Him!
  4. Bloody Cemetery Light
  5. Next Door (Only Death)
  6. Obsessed By Hatred
  7. E.N.D.
  8. Adoration Of Black Kingdom
  9. Zatruta Świadomość

Čas: 40:01

Sestava:

  • Hellscreamaross - vocal
  • Chaos - guitar
  • Cyanide - drums
  • Mr. Sadistikk - bass

www.facebook.com/offence.official
www.madlion.eu

 


Zveřejněno: 08. 03. 2017
Přečteno:
3368 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář