Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2017, Noizgate Records / metalcore / Německo

WATCH OUT STAMPEDE jedou jako dobře namazaný stroj. Vznikli v roce 2011, o tři roky později debutovali albem „Reacher“, dvojka „Tides“ vyšla hned rok následující, loni si brémští muzikanti brnkli na Wackenu a letos jsou tu s třetím velkým počinem „SVTVNIC“. Vydavatel opět mluví o post hardcore, nicméně už dvakrát jsme psali, že si post hardcore představujeme jinak, že Němci hrají metalcore přesně podle žánrových šablon.

Žánrové šablony velí vyčištěný sound, kompoziční kreativitu, instrumentální preciznost a vokální pestrost. V tomto směru na „SVTVNIC“ funguje všechno tak, jak má. Album zní jako profi záležitost, zvuk, ač pořízený v „rehearsal room“, je dostatečně agresivní a dynamický, skladby pestré jako karneval v Riu, instrumentální výkony kvalitní a vokály hravé i dravé. Potud je tedy, zdá se, všechno v nejlepším pořádku. Nicméně... není všechno zlato, co se třpytí.

„SVTVNIC“ je bezesporu třpytivá záležitost, přesto často připomíná pouťové kočičí zlato. Hlavně v melodických načančaných pasážích, když se k mikrofonu postaví čistě pějící Denis, je to kolikrát na hraně snesitelnosti - normální melodický zpěv je relativně v pořádku, ale občasné odskoky do „vyšších sfér“ nepůsobí zrovna jistě. Místy jsou hlasivky zohýbané tak, že to zní spíše parodicky - ale ke cti vokalisty je třeba dodat, že těchto okamžiků není mnoho; leč poslech nahrávky dokáží zprotivit.

Muzika je nejen jako den a noc, ale chvílemi jako podvečer, chvílemi jako dopoledne. (úsměv) Vedle kyselých hardcore/deathcore pasáží se objevují melodické metalcorové sladkosti, vedle hrdelního řevu zmiňované melodické vokály, nechybí ani frenetický hardcore křik. Typickým příkladem je hned úvodní „Sharks“, která začíná ostrým nářezem, jenž po chvíli střídá melodická halekačka, a hned na úvod se objevuje i ono vokální zakolísání, které je možná záměrné, mně ale po chuti není. Na druhou stranu některé HC pasáže opravdu lehce koketují s post čímsi, a v právě tyhle kroky stranou mi na nahrávce přijdou nejzajímavější - škoda, že jich je tak málo. A uznat musím i schopnost napsat opravdu chytlavé a hitové motivy, třeba „Feather“ a titulní „SVTVNIC“ jsou v tomhle směru evidentním zásahem do černého, byť se jedná o jasný kalkul, pop metal, komerci... říkat tomu můžeme různě. Ke cti kapely je ale vhodné přičíst ony údernické nasrané úseky i extrémní vokály, takže si na své přijdou jak příznivci melodického metalcore, tak ti, kteří mají v tomhle pokleslém (úsměv) žánru rádi něco tvrdšího. Dočkají se hlavně v „The Last Walk“, resp. v první polovině, druhá zase sklouzne k podbízivosti a mně to přijde zbytečné, skladba by obstála, i kdyby se v ní neobjevil „clean refrain“.

Jak je u Noizgate zvykem, vyšlo CD v kvalitním paketu, tentokrát to sice není klasický digipack, ale něco jako double pošetka. V jedné kapse je vložené CD, v druhé skládačka, která se po rozložení promění v plakát se stylovou fotkou kapely (hipsteři/metalcoristi...) resp. s texty na druhé straně. Titulní strana přebalu patří nějaké květině (podle promo letáku jde o „fantasy flower“) vyvedené v růžové a fialové, takže už tahle barevná kombinace naznačuje, kam WATCH OUT STAMPEDE míří.

Seznam skladeb:

  1. Sharks
  2. Feather
  3. H.A.T.E.
  4. Guacamole Takeover
  5. Fingers Crossed
  6. Paper Hearts
  7. SVTVNIC
  8. The Last Walk
  9. Wires
  10. Solaris

Čas: 35:37

Sestava:

  • Andreas Hildebrandt – shouts
  • Denis Landt – clear vocals, guitar
  • David Werner – guitar
  • Stefan Poggensee – bass
  • Tolga Özer – drums

www.watchoutstampede.com
www.facebook.com/WATCHOUTSTAMPEDE
www.noizgate.com

 


Zveřejněno: 01. 03. 2017
Přečteno:
3377 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář