Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

EP 2016, kooperace / grind/death/HC / Česko

Ve schránce nám přistál další sedmipalec, tentokrát grindového ražení. O vydání se postarala pětice Lecter Music Agency, Bažina, Ears & Wind Records, Rarach Katus Records a Mur-Mur Meteorid. Černá deska je vložená do obyčejné bílé kapsy a obalena klasickým dvojlistem, předek/zadek patří titulním stranám obou kapel (v jednom případě tedy o titulní straně mluvit nelze, ale jak jinak to vyjádřit...), vnitřek pak společné fotce muzikantů (na kterou se asi „vetřel“ někdo zvenčí, protože muzikantů by mělo být sedm, na fotce je ale postav osm), textům a dalším potřebným informacím. Po grafické stránce obyčejná práce s neobyčejnými náměty - CRITICAL MADNESS použili zajímavou fotku zoufalého člověka stojícího proti tanku (mohlo by jít o události ze srpna 1968, nebo z Maďarska v roce xxxx, kdy přijeli Rusáci udělat „pořádek“), KONFIDENT pak zvolili obrázek nějakého flanďáka, ze kterého taky nekouká nic dobrého, ostatně cover souvisí s textem ke skladbě „Ve tvém jméně“.

Z logiky věci patří první strana CRITICAL MADNESS. S těmi jsem se setkal prostřednictvím předchozího alba „Deadline“, které vyšlo v roce 2013. Na novince pokračuje kvartet v podobně laděné muzice, tedy grindu lehce šmrnclém death metalem i HC, a jde na to docela šikovně, čímž chci říci, že se pořád něco děje, nejedná se o monotónní nářez, a hlavně se nejedná o umca umca gore vypatlaninu. První „Stihomam“ je nejpestřejší, úvodní grindovou palbu po chvíli vystřídají střední tempa, chvíli se dokonce hraje pomalu, a právě pomalá naléhavá pasáž u mě boduje nejvíc. „Parazit“ už je hlavně o rychlosti, ale i tady jde o rychlost dávkovanou různě - tu se hraje rychle, tu rychleji a tu nejrychleji. Některé momenty nemají daleko k HC, k němuž v některých pasážích směřuje i závěrečná „Destrukce“. Z té je nejsilněji cítit old school a HC odér, fanoušci NAPALM DEATH či TERRORIZER nejspíš budou spokojeni, a já jsem v podstatě (s celou nahrávkou) spokojený taky, pět a půl minuty uteklo jako nic a do dalšího poslechu se nutit nemusím. Ale na druhou stranu si nemyslím, že by kapela nahrála něco mimořádného nebo nadčasového - prostě vypustila tři solidní songy, které určitě neurazí, ale ani nebudou přepisovat dějiny.
Texty se točí kolem neveselých záležitostí, dost naznačují názvy písní, texty pak dané téma rozvíjejí spíše stroze než epicky. Ve dvou případech jde spíše o jakési pospojované slogany, jen „Parazit“ má něco jako děj. Ale k dané muzice jistá strohost pasuje, takže výkřiky typu „po nás nic - destrukce“, „pošlapat - rozvrátit“ nebo „to jsme my - páni tvorstva“ nepůsobí nepatřičně. Jelen navíc s hlasivkami hodně pracuje, neřve pořád stejně, ale snaží se o pestrost, takže řve hluboce i vysoce, je mu většinou dobře rozumět, a co je hlavní, jeho projev k dané muzice sedne.
6,5/10

To mě ale napadlo, až když jsem se začal věnovat druhé straně, kde mi chroptění tolik po chuti není. Vojta se většinu času pohybuje v hlubokých polohách a působí to nuceně. Lepší je, když začne vztekle vřeštět, to je mnohem jistější v kramflecích.
Při prvním poslechu necelých pěti minut mě zaujaly hlavně bicí - ty jsou totiž vytažené nad ostatní nástroje, a protože většinu hrací doby devastují, uzurpují největší díl pozornosti. I když v samotném úvodu si chvilku slávy užívá zmutované verze „Písně práce“ (snad jsem to rozšifroval správně). Následuje krátká předehra a po ní poněkud fádní grindování, které naštěstí po chvíli odstřelí mnohem intenzivnější nářez a hlavně pořádný řev. Dvě polohy se ještě dvakrát/jednou vystřídají a pak přichází překvapení v podobě experimentální pasáže - ta ale netrvá dlouho a samotný závěr je zase rotyka. Druhý song „Ve tvém jméně“ mi přijde o něco zajímavější, hlavně valivá pasáž uprostřed, která koketuje s death metalem, se povedla - i když ona s death metalem koketuje celá skladba.
Texty mají KONFIDENTI o něco propracovanější než kolegové, jeden pojednává o strachu, druhý si bere na mušku církve. Nikterak překvapivá nebo originální témata, ale zpracování je vcelku fortelné.
4,5/10

Jak vidno, hudebně mi více sedí CRITICAL MADNES, a totéž platí o zvuku. Obě party nahrávaly ve studiu Bomb Jack, ale CRITICALŮM se povedl lépe vyvážený zvuk, v němž se nic nepere a každý nástroj má prostor tak akorát. V případě KONFIDENT už jsem napsal, jak jsou bicí nahoře, což v některých pasážích znamená, že ostatní nástroje jsou utopené.

Seznam skladeb:

CRITICAL MADNESS

  1. Stihomam
  2. Parazit
  3. Destrukce

KONFIDENT

  1. Otroci strachu
  2. Ve tvém jméně

Čas: 5:30 + 4:40

Sestavy:

CRITICAL MADNESS

  • Jelen - zpěv
  • Jarda - basa
  • Tomáš - kytara
  • Míra - bicí

KONFIDENT

  • Tonda červen - kytara a basa
  • Vojta - řev
  • Olda - bicí

www.bandzone.cz/criticalmadness
www.bandzone.cz/konfident

 


Zveřejněno: 04. 03. 2017
Přečteno:
3779 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář