Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD + kniha 2016, vlastní náklad / thrash/death/black/heavy / Česko

David Hradílek, někdejší člen VIDOCK, RETURN TO INNOCENCE, TÖRR, INNER SPHERE, aktuálně pak AFTER RAIN, má ještě jeden projekt, víceméně sólový, ADAGIO FUNEBRE. S ním debutoval v roce 2013 doommetalovým albem „Of Grief and Insanity“, v roce 2015 pak nahrál další materiál, který v roce 2016 vydal vlastním nákladem zároveň s knihou. Oba počiny nesou shodný název „Atrocity of Hadamar“, kniha pak na titulní straně obsahuje i český ekvivalent „Zvěrstva Hadamaru“.

Hadamar je město v Německu, nechvalně proslulé psychiatrickou léčebnou (tzv. Hadamarské středisko euthanasie), v níž byli vražděni duševně nemocní či jinak hendikepovaní; celkem přišlo v Hadamaru během let 1941-1942 o život více než 14 tisíc lidí. Za připomínání hrůz, která se za nacistického režimu děly, si David určitě zaslouží velkou pochvalu. Pochvalu zaslouží i solitérský přístup, David napsal povídku, vydal ji vlastním nákladem, je autorem veškeré muziky a textů, podílel se na finální zvukové podobě a postaral se i o booklet CD včetně obrázků v něm obsažených.

Nevím, jaký je optimální postup vnímání obou částí díla, zda začít četbou a potom poslouchat muziku, nebo to vzít naopak; já to udělal tak nějak napolovic. Začal jsem poslechem CD, ale nějak jsem se v něm nemohl zorientovat, tak jsem sáhl po knize a po jejím přečtení se k hudebnímu doprovodu vrátil.

Kniha
Drobná knížečka formátu A6 obsahuje českou i anglickou verzi příběhu z psychiatrické léčebny. Do té se dostává hlavní postava, jednadvacetiletý mladík, který hned na začátku příběhu konstatuje, že „je duševně nemocný, když na to má papír“. Následuje popis cesty do Hadamaru, zážitky z pobytu v léčebně s naturalistickými scénami týkajícími se ubližování vězněným pacientům a jednou dost nechutnou pornografickou odbočkou. Mladík taky nachází deníček jiného vězně, který nálezce nabádá k útěku a zveřejnění pravdy o dění v léčebně. Na první pohled atraktivní příběh je ale podán naprosto fádně, ve srovnání s řadou knih týkajících se nacistických zvěrstev, které jsem četl, jde o chudičkého příbuzného. Z knihy netryskají emoce, jen jednoduchý popis dění, takže jsem se ani nedokázal s protagonistou příběhu ztotožnit, začít mu fandit, prostě jsem to přečetl a nic to ve mně nezanechalo. Příběh navíc nemá konec, možná bude pokračovat, ale jestli ve stejném duchu, nezajímá mě, jak dopadne.
4/10

Hudba a texty
Začnu texty. Jsou v angličtině a narozdíl od knihy v bookletu chybí české překlady. Mám smůlu, že anglicky pořádně neumím, moje blbost, na druhou stranu když už si dal autor práci s překladem novely, kterou napřed napsal v angličtině a až poté přeložil, mohl totéž provést i s texty. Ty se podle všeho zabývají tím samým, co kniha, takže rámcový přehled mám...
Muzika je poměrně tvrdý oříšek. Úvodní symfonická skladbička s čistými mužskými vokály a ženskými operními nevěstí nic „zlého“, příjemné melodie by klidně mohly uvozovat album nějakých sypmpho/heavymetalistů, ale hned následující „Gekrat to a New Home“ je trochu silnější káva. Pecka s mužským řevem, všelijakými skřeky i čistým chytlavým zpěvem působí poměrně neotřele, zpočátku jako thrashová rubanice, posléze se objevují znepokojující syntetické tóny, ponurá takřka doomová pasáž i vzletná heavy odbočka se zmiňovanými čistými vokály. Působí to trochu bláznivě, místy až avantgardně, ale vcelku zajímavě. Co ale lehce kazí dojem, je zvuk. Hlavně bicí zní podivně, navíc jim body nepřidává triviální naprogramování - v sypacích pasážích zní jako lehký kulomet. Některé zvuky, které nedokáži identifikovat, pak poslech přímo ruší - nevím, jestli to mají být činely, nebo ruchy, každopádně pryč s tím. Po instrumentální a zvukové stránce se nejlépe vcelku pochopitelně jeví baskytara, nástroj, který David ovládá suverénně a který dostal v mixu stěžejní prostor. Kytara zní obyčejně, ale funkčně, celkově mně kytarová práce přijde OK.
Co ale začíná poslech ztrpčovat, jsou čím dál častější psycho noise vsuvky s podivnou recitací či dalšími hlasovými projevy šílence. Chápu spojitost s příběhem, ale tady by čeština asi působila silněji... Ve třetí skladbě je to ještě únosné, čtyřka je na podivnostech postavená z poloviny a já si říkám, komu je vlastně takováhle hudba nehudba určena? Druhá polovina „In the Guts of Hadamar“ se drží pomalejších temp a nabízí povedené momenty, i když zpěv je místy expresivní až moc - ale zase platí, že když si člověk uvědomí, že jde o cosi z psychiatrické léčebny, smysl to dává.
Abych to zobecnil - album rozhodně nepatří mezi na poslech jednoduché záležitosti, muzika je roztěkaná, žánrově propletená, přičemž nad heavy metalem mají vrch subžánry extrémní. Zatímco první polovina je písničkovější, druhá spíše experimentální, místy dost podivná, místy takřka za hranicí toho, čemu říkám hudba.
5/10

Co se formy knihy a CD týká, tak knížečka je brožovaná, vytištěná na kvalitním papíru, jen titulní strana je nějaká divná. (úsměv) Obrázek namaloval David, ale nechápu, co na něm je... obrázky v bookletu CD taky nakreslil David a ani tady se můj vkus s jeho výtvarným projevem nepotkává. Jinak je ale grafika obalu vcelku podařená, použitý font pěkný, nechybí fotky (na kterých je autor v pitevně) ani všechny potřebné informace.

Seznam skladeb:

  1. The German Seed
  2. Gekrat to a New Home
  3. Gruesome
  4. In the Guts of Hadamar
  5. Rudi
  6. The Aura of the Past
  7. Life for a Life
  8. A Piece of Decadence
  9. The Dissolved Soul

Čas: 38:38

Sestava:

  • David Hradílek - fretless bass, keyboards, backing vocals, growls, ghostlike voices and inhuman shrieks

Hosté:

  • Alsius - guitar
  • Miloš Headbanger Tollar - lead growls
  • Johny B - clean vocals, drum programming and guitar (7)

www.adagiofunebre.cz

 

 


Zveřejněno: 24. 02. 2017
Přečteno:
3596 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 02. 2017 16:22 napsal/a Johan
Hodnocení
Nechápu to taky. Na vině je ten, kdo recenzi vkládal - správně mělo být pět, ale holt se někdo upsal... (P.S. byl jsem to já :-))) Omlouvám se všem...
24. 02. 2017 07:46 napsal/a sdfgihujfjhfg
hodnoceni
Nechápu jak může mít knížka hodocení 4/10, album 5/10 a celkový hodnocení obou dohromady může mít 6/10, to nějak nevychází A navíc album i knížka jsou podle mě blbý, tak 3/10 max