Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

LP 2016, Phobia Records / crust/d-beat / Švédsko

Agilní Phobia Records (opět ve spolupráci s dalšími labely) přichází s dalším úlovkem ze země tří korunek, VENGEANCE OF KARMA. To je podle informací z tiskové zprávy parta, v níž působí členové MYTERI, FÖRGIFTAD nebo GRÄNSLANDET, a její produkce je označována jako crust/d-beat á la MARTYRDÖD či WOLFBRIGADE. Zatímco další působiště muzikantů mi neříkají ani zbla, MARTYRDÖD i WOLFBRIGADE jsou pojmy, se kterými už jsem se setkal (i naživo) a tak jsem čekal o něco přehlednější materiál než u před pár dny recenzovaných BOMBANGREPP.

A ono tomu i je. VENGEANCE OF KARMA jsou sice divoši, ale vcelku pořádkumilovní, skladby mají řád a podobně jako v případě MARTYRDÖD i obsahují pomalé pasáže, což je určitě ku prospěchu věci. Úvodní „Brända Pengar För Frusna Intellekt“ sice začíná svižně, ale střídají se v ní rychlá tempa se středními, a ta pomalejší působí mnohem naléhavěji, nejsilněji pak, když se začne hrát vyloženě pomalu, to nabírá muzika úplně jiný směr, skoro doommetalový. Řev ale zůstává pořád řevem, což platí pro celou nahrávku, a to, že se střídají dva sóloví křiklouni a ještě jim pomáhá kytarista, poznají asi jen velcí znalci kapely - vokály zní tak nějak pořád podobně, klidně by je mohl obstarávat jeden člověk - ale dejme tomu, že jeden chlapík řve o něco výš, jestli to tedy dobře v tom lomozu registruji. Lomozem myslím zvuk, který je na daný žánr signifikantní, což znamená špinavý až běda. Na druhou stranu jsou nástroje celkem solidně identifikovatelné, jen jejich zvuk je prostě takový, jaký je.

Ale zvyknout se na to dá, a když se člověk při několikátém poslechu v albu zorientuje, zjistí, že se hraje řekněme druhá liga, rozhodně to není okresní přebor. V první řadě zaujme kytarová práce, která je pestrá, často se objevují melodické pasáže, které vystupují z crustové skořápky. Bicí jedou typický punkový rytmus, na první poslech monotónní, ale ono to k těm ostřejším songům pasuje, a aby se neřeklo, sem tam se bicmen pustí do něčeho lehce složitějšího. Basa jede jako buldozer a zahušťuje zvuk na maximum. Z první strany mě chytly hlavně songy 1, 3 a 4, hlavně pro onu již zmiňovanou pestřejší stavbu, pětka naopak přílišnou kreativitou nesrší, ale na koncertech asi bude zabírat právě tahle přímočará petelice.

Jak skončilo áčko, začíná béčko, rychle a zběsile a jednoduše a vymlaťte si mozky z hlav a stačí na to minuta. Mnohem variabilněji se hraje v „Själlösa Dockor“, kytara tady „zpívá“ a nebál bych se použít označení chytlavá muzika. S čímž by ale fanoušci melodických kapel stoprocentně nesouhlasili. (úsměv) Řada špinavců zní pořád podobně, tihle Švédové ale posluchače k nudě neodsuzují, dosud neslyšené postupy nabízí v předposlední vypalovačce, v níž se objevují ratata pochodové bicí výpady, což je další vítaná změna. Pěkná melodie se pak proplétá titulní položkou, která album o optimální stopáži zavírá. Podobně jako v případě „Själlösa Dockor“, i tady jsou ke slyšení návykové party a taky se bubeník rozhodl rozmlátit činely. (úsměv)

Celkově lze poslech 18 minut (tu větší, tu menší) špíny označit jako příjemně strávený čas a album jako povedené.

Černá deska je uložená klasickém přebalu, který zdobí pěkná kresba, na níž drží „ani člověk, ani kostra“ v rukou nějakou rostlinu, možná mandragoru. Obrazce kolem ústředního motivu pak směřují k psychedelické muzice, a když tak v hlavě sumíruji dojmy z poslechu „Ur Askan“, není spojení VENGEANCE OF KARMA s hudbou ovlivňující lidskou psychiku až tak scestné. Vnitřní obal z kvalitního papíru obsahuje na jedné straně texty, na druhé pak kresbu vzlétajícího ptáčka a sestavu. Grafika strohá, ale na pohled OK, zvláštní ocenění pak zaslouží „ten blázen“, který napsal ručně texty, a to tak, že moc pěkně.

Seznam skladeb:

  • Side A:
  1. Brända Pengar För Frusna Intellekt
  2. Skeppet
  3. En Kollektiv Monolog
  4. Kameleonten
  5. Intravenös Terapi
  • Side B:
  1. Skicka Vidare Problemet
  2. Själlösa Dockor
  3. Din Hunger, Din Törst
  4. Ur Askan

Čas: cca 18 min.

Sestava:

  • Jesper Oskarsson - vocals
  • Linus Pettersson - vocals
  • Mattias Fröden - guitars, vocals
  • Johnny Lebish - drums
  • Simon Guidoum - bass
  • Robin Karlsson - guitars

www.vengeanceofkarma.bandcamp.com
www.phobiarecords.net


Zveřejněno: 21. 02. 2017
Přečteno:
3389 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář