Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

CD 2016, vlastní náklad / rock/pop/funky / Česko

Bez nějakých větších pochyb si dovolím tvrdit, že v Čechách, potažmo na Slovensku nebude příliš velký počet hudebních fanoušků, kterým by nic neříkalo příjmení Mišík. A pokud jste přímo příznivci muzikanta a výtvarníka Martina Mišíka, zvaného Maťo, o němž jste si v minulosti na Fobii mohli přečíst především v souvislosti s jeho působením v kapele NEGATIVE FACE, pak by tento článek mohl oslovit i vás. Právě Maťo, který se v uplynulých letech coby aktivní hudebník tak trochu vytratil ze scény, je totiž součástí poměrně nové pražské kapely GINGERHEAD, která v říjnu loňského roku vydala své debutové EP.

CD s názvem „Holy Ground“ přináší dohromady 7 písní, z čehož hlavní část nahrávky tvoří v podstatě čtyři věci, které jsou doplněné triem bonusových skladeb, pořízených živě ve studiu. Pokud se teď ze zvědavosti nedočkavě ptáte, jakým hudebním směrem se tento materiál vydává, tak musím říct, že pro zatvrzelé „tvrďáky“ tahle muzika nejspíše moc schůdná nebude, jelikož GINGERHEAD se ponejvíce pohybují v melodických rockových vodách, ovšem s nezanedbatelným přesahem do dalších hudebních stylů, tudíž v jejich tvorbě nalezneme například i popové nebo funky vlivy.  A důležité je dodat, že se jedná o kapelu s ženským vokálem, který v tomhle případě naprosto báječně obstarává Eliška Pekárek Flaková, která společně s výborně šlapající kapelou za zády vytváří velice zajímavý a hodnotný celek.

Na nahrávce můžeme zaznamenat jak tvrdší energické rockové kousky obohacené o pomalejší pasáže, mezi něž řadím třeba titulní „Holy Ground“ nebo závěrečnou „Bless You“ (obě jmenované jsou mými osobními favority), tak například i klidnější, naprosto pohodové věci s docela výraznými funky vlivy, jako je druhá v pořadí „Don’t You“ nebo jediná kompletně česky zpívaná skladba „Spojený nádoby“. Trošku temnější atmosféru má z mého pohledu trojka „Edge Of The Pride“, která vyjma výrazného refrénu (ten je ostatně velkou devizou i v dalších písních) přináší ve zpěvu i krátké sekané vsuvky v češtině, v podání kytaristy Luboše Moravce. Jako pomalejší, valivý song bych potom přiblížil položku ukrytou pod číslem pět, jíž je crossoverem střihnutá věc „Lord Of The Forest“. Ačkoliv je struktura jednotlivých skladeb docela rozmanitá, tak se mi při poslechu nestalo, že by na mě ve výsledku působily nějakým nesourodým dojmem, naopak bych řekl, že jednotlivé části jsou výborně propojené, a dohromady fungují naprosto bezvadně.

Prezentovaný materiál vznikl na dvě etapy, základ CD, tedy první čtyři skladby, byl pořízený ve studiích Maťomatic a Smíchovská zkušebna v letech 2015-2016, písně číslo 5-7 pak byly nahrané živě za jediný den (31. července 2016) ve studiu 3bees. Mix a mastering je prací Pavla Bohatého, který se na albu zároveň ve dvou věcech objevil i coby hostující muzikant, konkrétně jako hráč na klávesy.

EP vyšlo jak v elektronické, tak i fyzické podobě, já sám mám k dispozici druhou zmíněnou verzi, kdy je originál CD vloženo do papírové kapsy. Ta je v tomto případě rozkládací (v podstatě je to taková jednodušší napodobenina klasického digipacku) a najdeme v ní jak kompletní texty, tak i další podstatné informace spojené s nahrávkou a skupinou. Grafika (i když vcelku jednoduchá) pochopitelně nemůže být dílem nikoho jiného než samotného Maťa Mišíka.

Dodat bych ještě mohl, že EP vzniklo i díky finančnímu přispění fanoušků prostřednictvím serveru Hithit.cz.

Po poslechu této placky můžu směle napsat, že GINGERHEAD jsou pro mě za poslední dobu jedním z největších objevů a do budoucna i jedním z výrazných favoritů na domácí hudební scéně. Rozhodně se budu těšit na další porci jejich energií nabité muziky.

Seznam skladeb:

  1. Isn’t It Well?
  2. Don’t You
  3. Edge Of The Pride
  4. Holy Ground
  5. Lord Of The Forest (live in studio – bonus)
  6. Spojený nádoby (live in studio – bonus)
  7. Bless You (live in studio – bonus)

Čas: 26:27

Sestava:

  • Eliška Pekárek Flaková – zpěv
  • Maťo Mišík – kytara
  • Luboš Moravec – kytara, klávesy, zpěv
  • Vlasta Klein – baskytara, zpěv
  • Tomáš Piala – bicí, loops

Hosté:

  • Daniel Dyk – bicí (1- 4)
  • Pavel Bohatý – klávesy (3, 4)



Web
Bandzone 


Zveřejněno: 27. 02. 2017
Přečteno:
4142 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář