Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

28. 1. 2017, České Budějovice - Fabrika

Koncertní pauza trvající déle než měsíc skončila poslední lednovou sobotu. Na tu si staronová českobudějovická akvizice YTIVARG naplánovala křest svého debutového CD „Wardeclyffe“ a pozvala zajímavé hosty v podobě MORTIFILIE a PERFECITIZEN.

Ze Strakonic jsme se vypravili v tradiční DéPéHá sestavě, do klubu dorazili asi dvacet minut před plánovaným začátkem (21.00) a s povděkem jsme zaregistrovali docela slušnou návštěvu. Méně radostná nám přišla cena piva, ale holt krajské město je krajské město...

Přesně podle plánu to odpálila MORTIFILIA. Třičtvrtěhodinový set byl z valné části postavený na loňském albu „... When I Killed By God“, které mě baví jak z CD, tak z živého provedení. MORTIFILIA to od začátku rozjela ve velkém stylu, živelná muzika plná parádních melodických pasáží zabírala od prvního do posledního songu. Optimálně vystavěnému setu prospěla jedna pomalejší věcička zhruba uprostřed, po nadechnutí se pokračovalo pěkně zostra, což popohnalo několik jedinců v první řadě k tropení nepravostí a skopičin. V závěru došlo i na starší skladby, z nichž vyčnívala patnáctiletá rychta „Christhunt“. Na „Just Funny Day“ už nedošlo, škoda, ale čas pokročil, a bylo třeba pustit na prkna další gratulanty.

Už MORTIFILII přál zvukař, PERFECITIZEN by bez kvalitního soundu byli ztracení. Naštěstí se zvukařovi jeho řemeslo dařilo a tak se zamotaná muzika na pomezí death metalu a grindu (blastcore pravil nápis na plachtě za kapelou) nechala poslouchat. (úsměv) Když srovnám jihočeské vystoupení s loňským na Brutalu, vede klubová prezentace o koňskou délku. Intenzivní smršť, která se z pódia valila, rovnala Fabriku se zemí, a podíleli se na ní všichni členové kapely (skoro)rovným dílem. I když v případě bubeníka bych asi pár procent přihodil, protože to, co Jarda za svou nenápadnou bicí sestavou předváděl, se vymykalo lidskému rozumu. A překvapil mě i zpěvák, který už se asi se svou pozicí sžil naplno, a předvedl se ve velmi dobré formě, jak vokální, tak pohybové. Možná mohlo být vystoupení o dvě skladby kratší, protože taková zběsilost se dlouho vydržet nedá, ale celkově spokojenost.

YTIVARG před pár dny vypustili debutové CD a než jej stačili pokřtít, ze sestavy zmizel basák, který „Wardenclyffe“ nahrával. Říkali jsme si, jestli to Míra a spol. dají bez basy, což už se v minulosti taky stalo. Ale na extra koncert si kapela pozvala hosta, který se basových partů zhostil suverénně. Jen mu chyběl trochu divočejší projev, mezi ostatními výtržníky působil jako slušný chlapec. (úsměv) YTIVARG vcelku pochopitelně přehráli celé album, které netrvá ani pětadvacet minut, tak aby se set trochu rozrostl, došlo i na mexickou krávovinu, kterou jsem si odpustil. (úsměv) Uprostřed setu se konal slavnostní křest „Wardenclyffe“, o který se postaral zpěvák PERFECITIZEN s výpomocí jednoho nemluvného pisálka (úsměv), popřát přišli i kluci z MORTIFILIE... Šampus tekl proudem, hlavně do zpěvákových úst, který se posilňoval během celého večera a na pódiu se pak choval docela rozverně. Ale vokály Micula Parva neodbýval a dával je s vervou jako na nahrávce. Obecně to YTIVARG šlapalo, paralela s ISACAARUM se samozřejmě na mysl drala, ale dnes je to jiná kapela a našlápnuto má hodně dobře. A zábavné mi přijde i ideové zaměření tvorby, elektřina v různých podobách a deska nazvaná podle vizionářské myšlenky Nikoly Tesly, který před více než sto lety plánoval přenos elektřiny bez drátů.

Akce skončila před půl jednou, takže nabrala jen nepatrný skluz. U mě vládla spokojenost se všemi kapelami, lidí se sešlo taky celkem dost, zvuk byl slušný celý večer, atmosféra přátelská... ideálně strávený sobotní večer.

Fotky: Zdeněk Holeček

 


Zveřejněno: 31. 01. 2017
Přečteno:
3986 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 02. 2017 21:56 napsal/a immortal
Jo parádní sobota.
Jo parádní klubovka. I když nějaké ty mouchy se vždy najsou. Každopádně nejdou na vrub kapel ani zvuku v klubu. Na to, že jsme byli v ČB, tak mi vadila židovská cena místního kroužku (piva), jelikož ho mám rád, tak sem si stejně dal do řepy. Dále pak mi nesedlo anální exhibionistické vystoupení jistého fotografa při jinak parádním setu Ytivarg. Každopádně jsem byl nadšenej z vystoupení Mortifilie, kapela zraje lépe než víno, nadupanej death plnej kytar a pořádná jízda. Set sestavenej pro fajnšmekra od nové fošny ke starýn flákům. Vtáhlo mne to tak, že si člověk potřese kebulí a relaxuje zárověň. Díky hoši. Yti křtili či zněsvěcovali novou fošnu, kterou jsem si také zakoupil. Pocta kolegovi Teslovi (smích) se vyvedla parádně. Práce z Hellsoundu je patrná víc než dost. Přivítal bych delší minutáž. Doma ze sluchátek to znělo nádherně a když se člověk do toho vžil, tak byl konec. Praaečí ryk Perfecitizen není nic pro mne a po několika minutách jsem raději šel na zlatavý mok. Asi to umějí, ale do mé silné trojky black, death, thrash to jaksi nezapadá. Jinak vydařená akce, jen houšť.
31. 01. 2017 19:18 napsal/a F.C. YTIVARG
Děkujeme !!!
Děkuji Johanovi za celé YTIVARG za pěkné shrnutí akce, vše opravdu dopadlo na výbornou, dokonce i křtitel \"pisálek\" to zvládl s prstem v nose :-)