Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2016, Czar Of Crickets Productions / post metal / Švýcarsko

KHALDERA ze Švýcarska patří pochopitelně do stáje Frederyka Rottera, který pod hlavičkou Czar Of Crickets Productions vydává a podporuje místní kapely, jenž dle něho mají nějaký potenciál a mohou reprezentovat švýcarskou scénu. Několik zajímavých jmen už světu představil a kluci z KHALDERY budou patřit určitě k tomu, co dokáže zaujmout, byť poměrně úzkoprofilově, protože tohle trio nejde ven s hudbou, která by šla vyloženě na ruku.

Do jejich hudby je totiž potřeba se trochu ponořit a potom ji jen nechat plynout a dovolit jí, aby na člověka zapůsobila. Žádný poslech z „vlaku“. To tady nefunguje. KHALDERA jsou totiž instrumentální partou, což už samo o sobě zní jako diagnóza a nastiňuje, jakými prostředky se snaží vyjádřit. Instrumentální post metalové trio, které si z velké části tyká s ambientem, dokáže poměrně snadno udržet na svém EP posluchačovu pozornost. Je to hlavně díky tomu, že celá nahrávka není dlouhá ani dvacet minut a tak zřejmě kapela koncentrovala do těchto skladeb své momentální best of. Odpověď na otázku, jak moc by dokázala KHALDERA zaujmout na delším úseku, tak zůstane nezodpovězena, což ale není to, co by bylo potřeba momentálně řešit.

Každá z trojice skladeb má trochu jinou strukturu. První track „Impending Tempest“ se přes svůj ambientní začátek přehoupne do pomalejšího post metalu, kde se bicí vyloženě převalují a kytara vyluzuje chytré party, které mají hlavu a patu. Středobod EP tvoří téměř osmiminutová „The Inevitability Of Transition“, kde se kapela představuje v tradičním post metalovém vyznění, bez výrazného útěku k tišším pasážím. Skladbě vládne výrazný kytarový riff, na jehož základě kompozice rozkvete v klasickém duchu poplatnému žánru. Nic nového pod mrakem, ale slušně odvedená práce, to bezesporu. Velkým plusem je pak hutný, i když dost čistý zvuk, který k post metalu tak nějak patří a dokáže zvýraznit přednosti kapely. Hraje to pěkně.

To, že jsem v souvislosti s kapelou mluvil o ambientu ve větší míře není náhoda. Dokumentuje to potom třetí a závěrečná věc „Afterglow“, kde je tento žánr prezentován v celé její délce. Ač přivyklý podobným věcem (mnoho kapel v rámci post metalu / sludge používá ambientních složek pro dotvoření atmosféry), celé skladby si málokdy plně vychutnávám. Ovšem tady nemám problém a rád přiznám, že se „Afterglow“ kapele povedla a zasnít se bylo poměrně snadné. Možná proto, že se o plnohodnotně čistý ambient nejedná. (úsměv)

Potěšením je, že kapela společně s vydavatelem nešetřila na výsledném efektu a EP zabalila do vkusného digipacku. Což se už tak často nestává. Osobně jsem čekal, že bude nahrávka viset někde ve virtuálním světě, volně ke stažení. V konečném součtu se jedná o příjemnou nahrávku, stojící na pevně na nohou a na rozumném základě.

Seznam skladeb:

  1. Impending Tempest
  2. The Inevitability Of Transition
  3. Afterglow

Čas: 18:24

Sestava:

  • Sven - kytara
  • Jonas - basa
  • Fabio - bicí

http://www.khaldera.com


Zveřejněno: 18. 02. 2017
Přečteno:
3730 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 02. 2017 16:00 napsal/a kubánec
trocha bulváru...
když jsme s nima hráli, tak kytarista si před setem tak 20 minut čistil zuby elektronickým kartáčkem...ovšem na otázku, jestli tam chtějí nechat všechny naše boxy, tak bez váhání souhlasili...jak to znělo, ale nevím, šel sem naproti na Melodku čumět na Algor.