Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

10CD box, MetalGate / death metal / Československo, Česko

Hronovští TORTHARRY jsou co do výdrže a tvůrčí kontinuity zřejmě vůbec největší stálicí domácí deathmetalové scény, protože i když nezapočítáme prehistorickou éru pod jinými názvy, v loňském roce pánové završili čtvrtstoletí existence. Právě k tomuto výročí vyšel na české metalové zvyklosti hodně neobvyklý a hlavně naprosto luxusně vypadající komplet, jenž až na několik málo coververzí z tributů obsahuje úplně vše, co kdy tento soubor nahrál.

Na rovných deset disků se vešlo dvanáct nahrávek, které čítají 114 skladeb a přes osm hodin hudby. Jde o čtyři dema na dvou discích a osm samostatně umístěných alb, přičemž všechna dema a první čtyři alba jsou vydána z nových masterů a dva disky jsou navíc doplněny dříve nevydanými bonusy. Všechny disky mají vzájemně podobné etikety, jež se výrazněji odlišují hlavně v tom, že dema jsou černobílá, zatímco alba zabarvená do červenohněda, pouze „White“ mezi nimi ční coby bílá vrána. Takto ztvárněné kotouče s řadovými alby jsou vsunuty do osmi výřezů čtyřpanelového podlouhlého digipacku, naopak dema do dvou výřezů jednoho sólově vloženého panelu. To vše pospolu, včetně obřího nápisu „25 Years Of Death Metal Madness“, těší na pohled vkusnou Deatherovou a Hadgiho grafikou. Aby toho bylo ještě více, dále je přiložen všemi nynějšími členy vlastnoručně podepsaný certifikát, ale především dvaatřicetistránková brožura, nabízející historii kapely, sestavy, diskografii, abecedu nebo mnoho desítek fotek ze všech období. Tohle všechno je pak ještě vloženo do úhledné podlouhlé krabičky a nabízeno za pouhých 666 korun českých.

Už někdy v roce 1984 vznikla původně heavymetalová skupina IMAGO, která přes thrashmetalové období a přejmenování na EXECUTOR postupně mířila k čím dál více převažujícímu death metalu a roku 1991 i poslední a definitivní změně názvu na TORTHARRY. Právě v této době se v prostoru „mezi nebem a peklem“ podařilo nahrát první demosnímky.

CD 1 – Executor (demo 1991) / Mezi nebem a peklem (demo 1991)

Jedno demo vyšlo ještě pod názvem EXECUTOR, to další bylo prvním pro TORTHARRY. Přestože zvuková rezerva původních nahrávek je trochu znát, patrně i díky novému masteru je lze poslouchat na jediný zátah a klidně i opakovaně. Soubor již zde ukázal solidní instrumentální kvality a zároveň se mu podařilo napsat poměrně obstojně znějící skladby, jejichž pozdně thrashové dozvuky již míří k sílící deathové syrovosti. Obstarožně pekelná slovní náplň optikou dneška může působit směšně, stejně jako způsob tehdy ještě pouze Lemyho řevu a vůbec celková zarputilost, nahrávky ale i tímto vším velmi věrně vystihují metalově nadšenou atmosféru doby.

Hodnocení: 5/10

CD 2 – Flames Of Eternity (demo 1992) / Incriminated (demo 1993)

Roku 1992 se na dlouhá léta ustálila klasická sestava, jíž nahraná další dvě dema přinesla výraznou proměnu v podobě přechodu k angličtině. Přestože se v té době nedočkaly oficiálního vydání, téměř jednoznačně deathmetalové songy znějí natolik přesvědčivě, že soubor se díky jim již tehdy zařadil k ještě nepříliš početné tuzemské špičce žánru a v této trvale nadprůměrné formě vydržel až dodnes. Aby byl napraven jeden historický dluh, bonusově nechybí song „Dirty Mind“, k němuž vznikl také videoklip pro pořad „Rockmapa“, ale vydání se dočkal až teď.

Hodnocení: 7/10

CD 3 – When The Memories Are Free (1994)

Debutové album bylo v tom roce téměř jedinou u nás oficiálně vydanou deathmetalovou nahrávkou a v rámci tohoto kompletu vychází již počtvrté. Oproti předešlým demosnímkům není patrný žádný výraznější tvůrčí ani zvukový posun, přesto jde o velmi promyšlenou a výživnou porci ostře smrtící řezničiny, jen vzácně osvěženou akustickými prvky či výrazně melodickými motivy. Zdařilé album, na němž se vokálně poprvé uplatňuje Dan Pavlík, bylo vstupenkou do české kovové elity. Na konci nechybí nově nahraná skladba „To The Death“ z třetího dema.

Hodnocení: 7/10

CD 4 – Book Of Dreams (1997)

První vrchol souboru, který v té době dominoval domácím pódiím, čím dál více se začal prosazovat v zahraničí a skvěle plnil roli české deathmetalové dvojky. Většinou žádná bezhlavá palba, ale spíše přemýšlivě napsané členité skladby překypují tvůrčí nápaditostí, strhující rytmikou i instrumentální suverenitou a občas naznačují na žánrové poměry skoro až hitový potenciál. Tohle už byl kov smrti mezinárodní úrovně, jemuž se zaslouženě dostávalo uznání. Uprostřed se nachází klipovka „Stain“ a na konci nově nahraný starý song „Strach“ z prvního dema.

Hodnocení: 8/10

CD 5 – Unseen (1999)

Druhý a zřejmě přímo absolutní vrchol nejen tohoto souboru, ale i veškerého českého death metalu té doby, protože tohle album kvalitativně jasně překonalo dokonce i KRABATHOR. Dodnes jedno z nejlepších domácích deathmetalových alb všech dob, schopné konkurovat i ve světovém měřítku. Místy vražedně masakrující, jindy majestátně monstrózní, působivě atmosférické i jemně nahlížející do jiných sfér, vesměs však ještě zvýrazňující přednosti předchozího alba. Chrčivé spojováky mezi songy dodávají nevšední nadstavbu, podobně jako tentokrát industriálně zabalené „Stain“, po němž ještě následuje nově nahrané „Nightmare“ z třetího dema.

Hodnocení: 9/10

CD 6 – White (2003)

Striktně bílá image souboru tehdy částečně zastínila dlouho připravované bílé album, které v rámci veškeré tvorby představuje menší vybočení, a to nejen díky dvojici zaskakujících bubeníků. Pánové si při jednoznačném zachování deathových kořenů vyzkoušeli modernější a místy až experimentální pojetí, tento chvályhodný pokus se ovšem trochu minul účinkem. Po předchozích vrcholech šlo sice o odvážný krůček vývojově kupředu, ale kvalitativně zpět. Pro tento soubor lehce netypicky znějící songy nepostrádají nápady, přesto působí nevýrazně a dříve žhavější atmosféru oslabuje i hutný, leč lehce studený zvuk. Zároveň album zřejmě částečně předznamenalo následnou personální proměnu. Bonusově je doplněno dříve nevydané „Get Born Get Lost“.

Hodnocení: 7/10

CD 7 – Reborn (2006)

CD 8 – Round Table Of Suicide (2008)

CD 9 – Beneath (2010)

CD 10 – Follow (2013)

Znovuzrození v napůl obměněné sestavě přineslo dosud čtyři alba, jež jedou převážně v jedné linii. Jednorázový experiment bílého alba vystřídala možná až přehnaná sázka na deathmetalovou jistotu, kdy při zachování veškerých instrumentálních, producentských a zvukových schopností se současně žel vytratil smysl pro pestrost. Novější alba znějí stále naprosto suverénně a vyspěle, leč oproti těm starším trochu monotónněji, přímočařeji a rutinněji. Návrat do staré školy death metalu je podpořen brutálnějším nasazením a zvýšenou rychlostí, vzájemně ale splývají nejen songy v rámci těchto alb, ale rovněž alba mezi sebou. Ojedinělým výrazně se vymykajícím rysem zůstává tematický koncept jednoho z nich, postavený na chaoticky číslovaných „Case 1-12“, hudebně však dominuje žánrový konzervatismus, byť provozovaný na vysoké muzikantské úrovni. Veškerá nová produkce není horší nežli nejstarší tvorba z první půlky devadesátých let, jenže zatímco ta tehdy spoluformovala dějiny českého death metalu, ta z posledních let už jen oprašuje pomníky starých časů, což ale představuje naprosto běžný a přirozený vývoj možného vnímání v proměnách doby. Proto tím nejpodstatnějším, čím kapela v poslední dekádě prospěla tuzemskému metalu, nejsou až tolik její nahrávky, ale hlavně skvělou atmosférou a prostředím podpořený Czech Death Fest.

Hodnocení: 6/10 (všechna 4 alba)

Pokud nepočítáme coververze od skupin jako METALLICA, DEATH či DEBUSTROL, předkládá tento komplet zřejmě vše, čím kdy pánové poctili a mnohdy také potěšili české a v menší míře snad i zahraniční deathmetalové posluchače. Po značnou část devadesátých let byl soubor domácí smrtící dvojkou a v jejich samém závěru dokonce jedničkou, jenže přestože tato éra je již dávnou minulostí, právě kvůli ní patří k těm neopomenutelným. Excelentně vyhlížející diskografický sumář tak slouží coby důkaz, že těch 25 let mezi nebem a peklem stálo za to.

Hodnocení kompletu:

hudba (průměr CD 1-10) – 7/10

provedení edice – 9/10

 

Skladby:

CD 1 – Executor (demo 1991 – 1-6) & Mezi nebem a peklem (demo 1991 – 7-12) – 75:44

  1. Upálen na hranici
  2. Mezi nebem a peklem
  3. V řetězech
  4. Peklo čeká
  5. Samota
  6. Pohřben zaživa
  7. Strach
  8. Lidský faktor
  9. Mezi nebem a peklem
  10. Nenávist
  11. Z podkosy
  12. Operace mozku

 

CD 2 – Flames Of Eternity (demo 1992 – 1-5) & Incriminated (demo 1993 – 6-10) – 50:55

  1. Flames Of Eternity
  2. Your Business
  3. The Altar
  4. Morbid Visions
  5. Touch Of Death
  6. Nightmare
  7. To The Death
  8. Eternal Insanity
  9. Incriminated
  10. Time Of Decay
  11. Dirty Mind (bonus)

 

CD 3 – When The Memories Are Free (1994) – 47:06

  1. If I Was
  2. I'm Afraid
  3. Day Has Died
  4. The Noble
  5. Inner Frost
  6. Clouds
  7. Sunshine
  8. Thirtees
  9. Moonlight
  10. The Last One
  11. When The Memories Are Free
  12. To The Death

 

CD 4 – Book Of Dreams (1997) – 51:14

  1. Arrival
  2. Late
  3. Tell Me
  4. All Of That…
  5. Stain
  6. Just A Feeling
  7. I'm Not Sure
  8. Dumb
  9. Don't Ask
  10. Strach

 

CD 5 – Unseen (1999) – 53:05

  1. Dusktale
  2. Chosen
  3. Unseen
  4. Eternal
  5. Out Of Today
  6. In The Desert
  7. Hymn Of Twillight
  8. Acceptance
  9. Ending Of Slavery
  10. Stain
  11. Nightmare
  12. Outro

 

CD 6 – White (2003) – 54:20

  1. Intro
  2. The Defilement
  3. Of Soul And Flash
  4. A Foe Inside
  5. Forest Meditation
  6. Revelation
  7. Ilumination
  8. The Abandoned
  9. Prayer
  10. Remembrance
  11. Path Of Silence
  12. Eternal Journey
  13. Acts And Thoughts
  14. Get Born Get Lost (bonus)

 

CD 7 – Reborn (2006) – 42:50

  1. Chimerical Agonies
  2. Return Into The Void
  3. Night Hunt
  4. Confession Of The Void
  5. Chasing Emptiness
  6. Dorotheum
  7. The Moon Hall Of Lady Tanwó
  8. Tennosei No Tenshi
  9. Inverse Reflection
  10. Night Mist
  11. Commandments Of The Void
  12. Japanese Night

 

CD 8 – Round Table Of Suicide (2008) – 47:18

  1. Intro
  2. Case 10
  3. Case 7
  4. Case 3
  5. Case 11
  6. Case 6
  7. Case 9
  8. Case 2
  9. Case 1
  10. Case 4
  11. Case 5
  12. Case 8
  13. Case 12

 

CD 9 – Beneath (2010) – 34:32

  1. Voiceless Storm
  2. Entrenched
  3. Beneath
  4. Request
  5. Behind The Curtain
  6. In The Shadow
  7. Through The Ice
  8. Deep Down (And In My Embrace)
  9. The Camp

 

CD 10 – Follow (2013) – 32:35

  1. 100% Follower
  2. Unheard
  3. Inner Decay
  4. Silenced Commands
  5. Sacrifice Of Sanity
  6. Mislead
  7. Repeating Mistakes
  8. Voluntarily Blind
  9. Epilogue

 

Sestava:

  • Martin „Lemy“ Vacek – baskytara, zpěv (CD 1-10)
  • Jaroslav Rubeš – kytara (CD 1-6), zpěv (CD 6)
  • Karel Stehlík – kytara (CD 1)
  • Miloslav „Juan“ Jirman – bicí (CD 1-5)
  • Dan Pavlík – kytara (CD 2-10), zpěv (CD 3-10)
  • Miloš Meier – bicí (CD 6)
  • Roman Lomtadze – bicí (CD 6)
  • Martin „Máca“ Hrubý – kytara, zpěv (CD 7-9)
  • Jiří „Panther“ Rosa – bicí (CD 7-10)

 

www.tortharry.com

 


Zveřejněno: 07. 02. 2017
Přečteno:
3932 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 02. 2017 20:31 napsal/a pekop
TORTHARRY
Mistře Olivo, velká chvála za tak obsáhlou a výbornou recenzi. To muselo zabrat spoustu času. Díky
09. 02. 2017 11:29 napsal/a Corvus
†
Ó, tak to je ovšem veliká, VELIKÁ, krása!!! 666% objednávka! Tento klenot musí být ve sbírce. Díky za recku.